kolmapäev, 25. detsember 2013

Napoleoni kook (tuntud ka kui mille-feuille)

Peagi lõppeva aasta puhuks üks ülim kook, mis sel aastal meie jõululaual väärika koha leidis.

Et te, mu kallid lugejad, teinekord Kuldvillakus valesid vastuseid ei annaks, valgustan teid natuke. Napoleoni kook pärineb Prantsusmaalt ja tegelikult ei ole üldse mitte otse härra Napoleoni järgi nimetatud, vaid tuleneb Itaalia linnakese Napoli nimest, mida prantslased nimetavad Napolitanaks ja millel on pransuse poolt sõnaliselt väga tugev seos prantslaste imperaator Napoleoniga. Ning nii see kook "Napoleoniks" ristitigi.

Kuigi Napoleoni kooki tehakse erinevates maades erinevat moodi, on siiski põhilisteks koostisaineteks lehttaigen ja keedukreem. Minule meeldib, kui neile kahele on lisaks veel üks hapukas moos, aga nagu öeldakse- maitse asi!


Mida ja kui palju?

Taigen: 
- 250 g nisujahu
- 150 g võid
- 1 dl külma vett
- paar tilgakest äädikat
- 0,5 tl soola
- 0,5 muna
 
Täidis:
- 0,75 l piima
- 2 dl suhkrut
- 3 muna + 0,5 muna
- 0,75 dl jahu
- 1 tl vanillsuhkrut
- 1 sl võid
- hapukat moosi (nt kirsi, pohla vms)

Kuidas toimetada?

Haki külm või jahuga korralikult läbi (tee seda näiteks lõikelaual). Seejärel juba kausis jätkates lisa sool,  veega segatud äädikas, 0,5 muna (lahtiklopitult). Sõtku mass ühtlaseks taignaks, tee pallike ja pane paariks tunniks külma puhkama.

Vahepeal võid valmistada keedukreemi. Selleks kuumuta potis piim suhkruga keemiseni ning jahuta maha.
Hõõru kausis munad ja jahu omavahel hoolikalt läbi, et ei jääks tükke. Lisa jahu-munasegu jahtunud piimale ning nõrgal kuumusel pidevalt segades lase segul pakseneda (jah, see võtabki päris kaua aega!). Lisa või, vanillsuhkur ning sega veel. Kui segu on vedelama hapukoore konsistentsiga, tõsta pott tulelt ja lase jahtuda.

Nüüd kui taignapallike on istunud külmikus jahedas oma aja ära, jätka taignalehtede küpsetamise protsessiga.

Kõigepealt kuumuta ahi 200 kraadini. Siis jaga taigen neljaks. Et taigen tuleb väga õhukeseks rullida ja pärast selle taignalehe tõstmine oleks väga tülikas tegevus, rullisin mina taigna otse küpsetuspaberile. Ehk siis- rulli iga väike jupike hoolega õhukeseks ja  võta šablooniks näiteks 26 cm-se läbimõõduga  lahtikäiva koogivormi põhi- selle järgi lõika noaga ümmargune taignaleht ja eemalda ülejäänud taignaribad (need jäta alles- neist küpsetad pärast koogile puruosa).

Küpseta taignalehte ahjus kuni see kuldseks muutub (võtab aega ca 5-7 minutit). Ja nii toimeta, kuni kõik neli koogiplaati on valmis. Siis küpseta šablooniga lõikamisest üle jäänud taignaribad ahjus veidi krõbedamaks ja pudista need hiljem koogile purukatteks.

Nüüd parim osa- koogi kokkuladumine. Lao taignaplaadid vaheldumisi moosi ja keedukreemiga kiht-kihiti, pealmisele taignaplaadile samuti keedukreem ja pudista peale purukate.

Pane kook külmikusse tahkuma, soovitatavalt üle öö-siis imbub kreem ja moos kenasti ning tulemus on mahlane ja maitsev!

Amps!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar