laupäev, 13. aprill 2013

Aleksandri kook

See kook on minu lemmikute seas olnud aastaid. Olen alati mõelnud, et ise on seda teha ilmselt maailma kõige keerulisem ettevõtmine (sest osade müüdavate kookide peal on ju sellised keerulised mustrid, et neid vist on küll kunstnikud maalinud!). Kuid eelmisel kevadel olin oma heal sõbrannal külas ja sirvisin tema retseptiraamatut. Märkasin, et antud kook on ka tema katsetatud retseptide kirjas täiesti olemas ja kirjeldust lugedes ei olegi tegemist kõrgema kokateadusega. Lihtsuses peitub võlu! Eriti hea on Aleksandri koogis kasutada hapukat moosi, mis tasakaalustab suhkruglasuuri magusa maitse suurepäraselt.


Mida ja kui palju?

Taigen:
- 5dl jahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 2tl vanillsuhkrut
- 3 sl suhkrut
- 200 g võid
- 1 muna

Glasuur:
- 2 dl tuhksuhkrut
- 1-2 sl vett
- veidi sidrunmahla
- 1 sl kakaod

Vahele:
- hapukat moosi (mina olen kasutanud enamasti pohlamoosi)

Kuidas toimetada?

Näpi jahu, küpsetuspulber, vanillsuhkur ja suhkur koos toasooja võiga purutaoliseks massiks. Lisa muna ning sega mass taignaks.
Suru taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile üpris õhukeseks kihiks (ca 0,5 cm). Ole tegevusel kannatlik! Küpseta taignaplaati ahjus 175 kraadise kuumuse juures ca 15 minutit.

Lase veidi jahtuda ja lõika põhi kaheks pooleks. Pane ühele taignapoolele kiht moosi (äärtesse jäta veidi ruumi, sest taignaplaatide kokkusurumisel pressib muidu moos liiga palju välja). Kata moosikihiga taignaplaat teise taignaplaadi poolkuga, suru õrnalt.

Sega kokku glasuuri ained: kokku tuleb 2 glasuuri- esimene (suuremas koguses) hele- enamik tuhksuhkrut ja veidi vett ja sidrunimahla (vee kogust säti tunde järgi- glasuur ei tohi jääda liiga vedel, ega ka liialt paks). Teine, tume glasuuur, olgu koguselt veidi vähesem- sega kakao, tuhksuhkur, vesi kokku.

Kata kook esmalt heleda glasuuriga, seejärel joonista tumeda glasuuriga koheselt koogile soovitud muster. Kui ootad liiga kaua heledale glasuurile tumeda lisamisega, siis ei pruugi tulemus nii ühtlane jääda.

Enne serveerimist lase koogil külmikus 3-4 tndi seista.

Amps!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar