kolmapäev, 25. detsember 2013

Kodused lihapirukad

Õues valitsev ilm ei vasta absoluutselt õigele jõuluajale- pladinal vihma ja 5 kraadi sooja. Lund ei kusagil. Ega siis muud teha olegi, kui toas kükitada ja loota, et varsti võtab ilmataat mõistuse pähe.
Nii hea, et mu kallis elukaaslane mul tuppa niisama igavlema jääda ei lase- kui mees nõuab lihapirukaid, siis neid ta peab ka saama!
Taignaretsept pärineb minu vaieldamatult lemmiku toidublogija Ragne Värgi kirjutistest.




Mida ja kui palju?

Taigen:
- 2,5 dl piima
- 25 g pärmi
- 300g jahu
- 3 tl suhkrut (presspärmi vedeldamiseks) + 2tl suhkrut
- näpuotsatäis soola
- 2 spl õli

Täidis:
- 300 g hakkliha
- 1 keskmine sibul
- soola, pipart
- 2 keedetud muna

Kuidas toimetada?

Olgu öeldud, et parim taigen tuleb toasoojadest toorainetest.
Pudenda pärm, raputa peale 3 tl suhkrut, lase reageerida ja vedelduda. Lisa vedel pärm käesoojale piimale. Seejärel lisa sool, suhkur ja jahu. Seejärel lisa toasoe õli ja sõtku mass taignaks. Lase taignal soojas kohas räti all kerkida vähemalt tunnikese jagu.

Ära unusta, et taigna sõtkumiseks tuleb võtta aega ja sõtkuda tuleb hoole ja armastusega, siis tuleb ka parim sai!

Võid vahepeal valmistada täidise. Prae pannil hakitud sibul klaasjaks, lisa juurde hakkliha. Prae kuni valmimiseni ja maitsesta soola-pipraga.
Lisa hakklihamassile kahvliga purustatud keedumunad.

Kui taigen kerkinud ja täidis valmis, tee endale meelepärase kuju ja suurusega pirukakesed. Kauni läike ja kuldse jume jaoks pintselda pirukad enne ahju panekut muna-õliseguga üle.

Küpseta 175-kraadises ahjus ca 25 minutit ja naudi!

Amps!

1 kommentaar:

  1. Tere :) Väga maitsvad tulid ja vahvad. Aitäh. Tegime lastega koos 10 a ja 13a .Muna-öli segu tegi eriti kuldseteks :) Kõike head :)

    VastaKustuta