laupäev, 20. aprill 2013

Hõrk rabarberikook

Tõeline kevad algab alati minu jaoks alles siis, kui esimene rabarberiook ahjus küpsemas on. Kodumaist rabarberit veel loota ei ole, eriti veel sellise pikale veninud talvega nagu sel aastal. Küll on aga Hollandis kevad juba täies hoos ja sealtpoolt minu õnneks rabarbereid ka Rimi lettidele tuuakse. Ma ei jõua juba ära oodata, millal ka kodumaised taimed saaki andma hakkavad!
Siin ongi üks Toidujuttudest inspiratsooni saanud eriti hõrk kook, mis igatahes minu südamesse küll kevadet juurde tõi :)



Mida ja kui palju?

Muretaignapõhi:
- 200 g jahu
- 50 g suhkrut
- näpuotsatäis soola
- 100 g külma võid
- 1 munakollane
- 1 spl maitsestamata jogurtit

Kreemkiht:
- 600-700 g tükeldatud rabarberit
- 100 g suhkrut
- 200 ml vahukoort
- 1 muna
- 1 tl vanilje-ekstrakti/vaniljesuhkrut

Beseekiht:
- 150 g suhkrut
- 3 munavalget
- 1 tl sidrunimahla

Kuidas toimetada?

Põhja valmistamiseks sega jahu, suhkur ja sool kokku. Lisa tükk-tüki haaval külm või ning haki segu noaga, kuni moodustub teraline mass. Lisa munakollane ning jogurt. Sõtku segu ühtlaseks taignaks. Tee taignast pallike ja mässi see toidukilesse- pane pooleks tunniks külmikusse puhkama.

Samal ajal lisa tükeldatud rabarberitele umbes pool täidiseks mõeldud suhkrukogusest. Lase ca 10 minutit rabarberitel suhkrus tõmmata ja seejärel kurna liigne tekkinud vedel ära.

Lülita ahi soojenema, kuumuseks 180 kraadi. Võta külmikust taignapall, rulli see õhukeseks. Mina kasutan rullimiseks Tupperware küpsetusalust (üks koduperenaisele ülimalt vajalik asi!), seega lisajahu ei vaja, kuid kui sina spetsiaalset küpsetusalust ei kasuta, puista lauale veidi jahu- nii ei jää taigen kinni. Aseta taigen u 24cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud küpsetusvormi- nii põhja kui seintele. Laota suhkrused rabarberitükid taignale. Küpseta põhja ja rabarbereid ahjus ca 12 minutit. Et ääred kokku ei vajuks, tegin mina küpsetuspaberist ekstrakihi, mille surusin põhjale ja rabarberitele omakorda justkui pealtpoolt vooderdusena peale.

Sega kokku vahukoor, muna ja vanilje-ekstrakt ning ülejäänud pool suhkrukogust. Vala segu rabarbripõhjale ja küpseta kooki veel ahjus 15-20 minutit.

Kui kook on peaaegu valmis (st täidis ople enam täiesti vedel, kuid ka mitte kuldne ja tahke!), siis vahusta munavalged, lias suhkur ja sidrunimahl. Vahusta seni, kuni moodustub kaunis tugev ja läikiv vaht.
Kata kook beseekihiga ning küpseta veel ahjus 5-6 minutit (võid kuumust vähendada 160 kraadini), või kuni besee kergelt kuldseks tõmbub.
Lase koogil veidi jahtuda ning serveeri.

Amps!

2 kommentaari:

  1. Ma ei teadnudki, et sa toidublogi pead. Vahva üllatus!
    PS! See kook näeb väga pidulik välja, nagu sünnipäevatort.

    VastaKustuta
  2. Just, rohkem nagu rabarberitort! :)

    VastaKustuta