neljapäev, 16. mai 2013

Maitsevõi

"Austa leiba- leib on vanem kui meie." Nii kõlab tuntud eesti vanasõna. Minu mugandus sellest heast ütlusest oleks antud blogisissekande puhul- "Austa laiba ja ja tema katet". 
Kui tüüpiline eestlane määrib leivaviilule Delma't, Keiju't või Rama't, siis minu külmkapist kohe kindlasti margariini ei leia. Esiteks, ei meeldi mulle margariini pool-vedel konsistents ning teiseks, ega tema maitse ka suurem asi pole. Lisaks, olles kuulnud fakte margariini tootmisprotsessist ja transrasvade sisaldusest (ehk siis ühend vesiniku aatomitest ja taimeõli molekulidest, mis on kehale täiesti võõras ja ohtlik aine), siis.. tänan, ei! Kasutan pigem kvaliteetset võid.
Maitsestatud või on heaks vahelduseks ka erinevatele Cream Bonjour'idele, sulajuustumääretele ja muudele leivakatetele.
Välimus lausa kutsub sööma ja kui kord juba määredega kaetud leivakäärust ampsu võtad, tekib soov esimesele leivale haarata järgmine.. ja järgmine.. ja järgmine.


Mida ja kui palju?

- 150 g võid
- 1 väike küps avokaado
- peotäis tilli
- petäis peterselli
-1 küüslauguküüs
- 1/2 tl sidrunimahla
- veidi soola (vastavalt maitsele)

Kuidas toimetada?

Võta või külmikust juba enne maitsevõi valmistamist soojenema/pehmenema. Tükelda saumikseri kannu või, lisa juurde tükeldatud avokaado, hakitud till ning petersell, sidrunimahl, purustatud küüslauk ning veidi soola. Mikserda, kuni avokaado on täielikult püreestunud. Seejärel maitse ning lisa vajadusel veel veidi soola.
Pane maitsevõi väikese säilituskarbiga külmikusse veidiks tahenema.
Lase hea maitsta värske leivaga! Viib lausa keele alla!

Amps!

2 kommentaari: