laupäev, 14. veebruar 2015

Patuvaba šokolaadikook vaarikatega

Ühel kenal päeval tul mul idee kokku keerata üks toorkook. Selline tervislik ja hea ampsuke, mis pealtnäha petaks ära (oioi, nii palju šokolaadi, see on raudselt hea- aga ilmselt paras suhkru- ja rasvapomm :( ), kuid tegelikult oleks sisult tervisesõbralik alternatiiv :)
Kuna kook õnnestus superhästi ja kõik ampsusaajad kiitsid, katsetan kindlasti lähiajal veel mõne kifti toorkoogi retseptiga.


Mida ja kui palju?

Põhi:
- 100 g mandleid
- 100 g kakaopulbrit (mina kasutasin toorkakaod)
- 100 ml vahtrasiirupit
- 3sl kookosõli
- ühe apelsini riivitud koor

Täidis: 
- 150-200 g vaarikaid või muid hapukamaid marju (et šokolaadimaitset taskaalustada)

Kate:
- 100 g kakaopulbrit (minul jällegi toorkakao)
- 200 ml vahtrasirupit
- 60 ml kookosõli

Kuidas toimetada?

Purusta mandlid jämedamat sorti pudiks (mina kasutasin saumiksri abi), lisa pudile kakao.
Sega omavahel vahtrasiirup, kookosõli ja riivitud aplesinikoor. Vala vedelsegu mandli-kakaopudile ja mötserda ühtlaseks massiks.
Kata lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja suru põhjamaterjal tugevasti vormi põhja. Pane koogipõhi pooleks tunniks külmikusse tahenema.

Katte valmistamiseks sega väikses potis kookosõli ja vahtrasiirup, sõelu juurde kakaopulber. Soojenda segu tasasel tulel pidevalt segades kuni segu on ühtlane ja kergelt soe (ära kuumuta!).

Laota koogipõhjale vaarikad, vala peale kattesegu ja silu ühtlaseks.

Aseta kook tunniks-paariks külmikusse ja lase seejärel hea maitsta! Mina kasutasin protsessi kiirendamiseks sügavkülma abi, sai ka väga hea.

Amps!


(retseptialge pärineb siitjasealtnurgast blogist http://www.siitnurgastjasealtnurgast.ee/2014/01/sokolaadikook-jahuta-munata-suhkruta.html)

neljapäev, 27. november 2014

Kodujuustu-mustikakook

Külmikus kükitas karp kodujuustu koos kausitäie kohupiimaga. Kohutav koogi-isu kummitab, kas keeraks kokku kodujuustu-kohupiima koogi? Kindlasti!


Mida ja kui palju?

Põhi:
- 6 viilu musta leiba
- 1 dl suhkrut (mina kasutasin Demerara suhkrut)
- 50 g võid

Täidis:
- 380 g kohupiimakreemi
- 300 g kodujuustu
- 200 ml vahukoort
- 6 sl suhkrut (mina kasutasin taas Demerara suhkrut)
- 15g želatiini
- 150g mustikaid (võivad olla ka külmutatud kujul)


Kuidas toimetada?

Haki leib hoolikalt väga väikesteks tükkideks (või purusta köögikombainis). Sulata pannil või ning sulanud võile lisa leivapuru ja suhkur- kuumuta järjepidevalt segades mõni minut. Seejärel jäta segu jahtuma.

Lisa želatiinile vedi külma vett, lase paisuda. Blenderda kodujuust, vahusta koor suhkruga.
Sega kausis kohupiimakreem, kodujuustumass ja vahustatud koor. Kuumuta (vastavalt pakendi juhendile) želatiinimass ja lisa see pidevalt segades kohupiima-kodujuustu-vahukooremassile.

Pudista leivapuru küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva küpsetusvormi põhja. Puista leivapurupõhjale mustikad. Vala peale täidisemass.

Aseta kook vähemalt 4-6ks tunniks külmikusse tahkuma. Soovitatavalt isegi üle öö.

Amps!

(retseptialge pärineb Köögivõluri blogist)

neljapäev, 1. mai 2014

Brita kook

Minu vaieldamatu lemmik on seesama imemaitsev ja õhuline Brita (ülivõrdes võib rääkida Werneri kohviku Britast!). Traditsiooniline variant oleks vaarikatega, kuid väga maitsev tuleb ka maasika-mammudega (minul tuli kohe täitsa suvetunne niiviisi peale :) ).
Leian, et Brita on iga koduse koogimeisterdaja must do! Mina sain inspiratsiooni Toidujuttude blogilehelt.


Mida ja kui palju?

Põhi:
- 3 munakollast
- 1 muna
- 1 dl suhkrut
- 150 g võid
- 1 dl mandlijahu
- 1,5 dl nisujahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl vanillsuhkrut

Beseeosa:
- 3 munavalget
- 1,5 dl suhkrut
- peotäis mandlilaaste

Täidis:
- 200 g Ricotta kohupiima
- 200 g Ricotta kohupiimapastat
- 1 dl vahukoort
- 3 sl tuhksuhkrut
- 2 sl sidrunimahla
- 1 tl vanillsuhkrut
- 200 g maasikaid

Kuidas toimetada?

Lülita ahi 175-kraadisele kuumusele eelsooenema. Sulata ja jahuta või. Mikserda munakollased ja suhkur helekollaseks ja tugevaks vahuks. Lisa muna-suhkruvahule jahtunud sulavõi ja kuivained. Määri taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (minul ei täitunud terve ahjuplaat).

Mikserda munavalged, lisades vähehaaval ettenähtud suhkrukogus. Vala beseemass ahjuplaadil olevale taignakihile, silu ühtlaseks. Pudista beseekihile mandlilaastud.

Küpseta 175- kraadises ahjus ca 20 minutit ja seejärel lase põhjal täielikult jahtuda.

Täidise tarvis tükelda maasikad. Vahusta koor tuhksuhkruga, lisa kohupiim ja kohupiimapasta, sidrunimahl ning vanillsuhkur, sega mass ühtlaseks.

Lõika jahtunud koogipõhi pooleks, kata üks poolest kohupiima-vahukooremassiga, laota peale tükeldatud maasikad ning seejärel aseta peale teine koogipool (mandlilaastudega osa pealpool). Lase koogil veidi enne serveerimist külmas "tõmmata". Lase hea maitsta!

Amps!

teisipäev, 4. veebruar 2014

Mõnusa kattega ahjupihvid

Mehed löövad nüüd kindlasti käsi kokku- on liha-aeg! Siin retseptis saavad omavahel kokku pihviteadus ja pitsagurmaanlus.
Sobib väga hästi argiõhtu ninaesiseks, ei võta tegelikult eriti kaua aega ka. Antud kogusest saab neli korralikult suurt pihvi. 


Mida ja kui palju?

Pihvitaigen:
- 600 g veisehakkliha
- 1-2 tl hakitud tšillipipart (oleneb, kui vürtsikat elu elada tahad)
- 0,5 tl köömneid
- 0,5 tl paprikapulbrit
- 0,5 tl soola
- 3-4 küünt küüslauku

Pihvi peale:
- törtsuke tomatipastat
- 1 väiksem punane sibul
- veerand paprikat
- 150 g riivjuustu

Kuidas toimetada?

Pane ahi 200 kraadi peale eelsoojenema. Kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga. Sega kausis hakkliha, purustatud küüslauk ja maitseained omavahel korralikult läbi. Jaga taigen neljaks, tee pallikesed ja suru ahjuplaadil pihvideks (u 1-1,5 cm paksuseks). Arvesta, et küpsedes tõmbab pihv diameetris üsna palju koomale, niiet kasuta julgelt kogu ahjuplaadi ruum ära.

Küpseta ahjus u 10-15 minutit, kuni liha servad juba kergelt pruunikad on. Samal ajal, kui pihvid ahjus küpsevad, lõika puhastatud sibulast rõngad, tükelda paprika.
Kui pihvid on ahjus parajaks saanud, võta plaat ahjust välja ja määri igale pihvile kiht tomatipastat, siis laota peale sibularõngad, paprikatükid ning pudista kõige peale riivjuust. Pane pihvid veelkord ahju, kuni juust on peal mõnusalt sulanud ja kergelt kuldkrõbe.

Serveeri koos endale sobivate lisanditega, näiteks kartuli ning värske salatiga.

Amps!

laupäev, 1. veebruar 2014

Apelsini-pohla keeks

Ma ei ole ülepeakaela tervise-guruks ja ökolapseks ära pööranud, kuid aeg-ajalt võiks me kõik mõelda, mida erinevaid palakesi suhu pistes meie keha sellest kõigest arvab.

Tervislik toit ei pea tähendama vaid kapsalehe ja porgandi krõbistamist ning kõigest "heast" loobumist. Tervislik toit võib olla ka väga maitsev, peab oskama vaid mitte-nii-tervislike komponentide osakaalu vähendada või asendama need looduslike ja organismisõbralike toitainetega.

Siin on üks järjekordne tõestus, et isegi üks KEEKS võib ka olla tervislik ja maitsev. Proovi ise järele ja veendu! :)


Mida ja kui palju?

- 6 muna
- 1/2 tassi võid/kookosrasva
- 1/4 tassi mett
- 1 tl vanilliekstrakti
- 1/4 tassi värskelt pressitud apelsinimahla
- 1 tass kookoshelbeid (või 3/4 tassi kookosjahu. Mina kasutasied helbeid, sest Tartus kookosjahu ei leidunud)
- 1/2 tl meresoola
- 1/4 tl söögisoodat
- 1 sl riivitud apelsinikoort
- 1/2 tassi pohli (või jõhvikaid)


Kuidas toimetada?

Lülita ahi 180 kraadi peale soojenema. Vahusta kausis munad, lisa juurde apelsinimahl, sulatatud või (või kookosrasv), mesi ja vaniliekstrakt. Sega läbi. Lisa kookoshelbed (või kookosjahu), sooda, meresool ja apelsinikoord. Sega läbi. Lisa jõhvikad ja sega veelkord.

Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi. Lase 175-180 kraadi juures küpseda 40-45 minutit. Seejärel lase jahtuda ja serveeri.

Amps!

neljapäev, 30. jaanuar 2014

Eriti lihtsad ja eriti tervislikud kaeraküpsised

Tahan küpsist! Aga oma keha nisujahu ega suhkruga "kostitada" ei taha.
Mis nüüd siis saab? Eriti lihtsaid ja tervislikke kaeraküpsiseid saab!


Mida ja kui palju?

- 2 küpset banaani
- tassitäis kaerahelbeid (võivad olla ka kiirkaerahelbed, mina kasutasin täisterakaerahelbeid)
- soovi korral 1-2 tl mett
- peotäis rosinaid


Kuidas toimetada?

Lülita ahi 180 kraadi peale soojenema. Püreesta kausis kahvli abil banaanid, sega juurde kaerahelbed, mesi ja rosinad. 

Laota ahjuplaadile paberist muffinivormid, millesse pane ca 1 cm kõrguse jagu küpsisemassi. 
Küpseta ahjus 15-20 minutit. 

Lase jahtuda, eemalda muffinipaberid ja naudi ampsukesi soovitatavalt tassi külma piimaga.

Amps!

pühapäev, 26. jaanuar 2014

Kolme juustu penned

Nüüdseks on ilm juba vähe talvisem- kübeke lund maas ja kuni -25 kraadi kanti paukuv pakane. Et külm liiga ei teeks, on aeg talvepekki korjama asuda. Alustuseks pole vaja muud, kuid lauale veidi rammusamat kraami panna. Mõnusalt koorene ja juustudest punnis pasta tundub selleks täpselt õige valik olevat.

PS! Aitäh sõber Kasparile, kes juustupennesid ühel vahval õhtusöökide saagal omapoolse pearoana pakkus- sealt mu idee pärinebki.



Mida ja kui palju?

- 300 g pennesid (mina otsustasin kasutada täisterapastat, väga maitsev!)
- 250 ml köögikoort (mina kasutasin 5%list laktoosivaba koort)
- 100g sinihallitusjuustu
- 80 g parmesani (Valio Forte= suurepärane valik)
- 100 g suitsujuustu (Saaremaa Kadaka juust suitsutatud küüslauguga andis hea meki)

Kuidas toimetada?

Keeda pasta vähese soolaga, loputa ja nõruta.

Kastme tegemiseks kuumuta pannil koor (keskmine kuumus, ära keema lase!). Lisa kuumale koorele murendatud sinihallitusjuust, jämeda riiviga riivitud suitsujuust ja parmesan. Kuumuta ja lase juustudel sulanduda-seguneda, pidevalt segades.

Kui sulle tundub et mass on piisavalt ühtlane ja kreemjas, lisa kastmesse penned ning sega omavahel korralikult läbi.

Serveeri kohe!

Amps!

kolmapäev, 25. detsember 2013

Napoleoni kook (tuntud ka kui mille-feuille)

Peagi lõppeva aasta puhuks üks ülim kook, mis sel aastal meie jõululaual väärika koha leidis.

Et te, mu kallid lugejad, teinekord Kuldvillakus valesid vastuseid ei annaks, valgustan teid natuke. Napoleoni kook pärineb Prantsusmaalt ja tegelikult ei ole üldse mitte otse härra Napoleoni järgi nimetatud, vaid tuleneb Itaalia linnakese Napoli nimest, mida prantslased nimetavad Napolitanaks ja millel on pransuse poolt sõnaliselt väga tugev seos prantslaste imperaator Napoleoniga. Ning nii see kook "Napoleoniks" ristitigi.

Kuigi Napoleoni kooki tehakse erinevates maades erinevat moodi, on siiski põhilisteks koostisaineteks lehttaigen ja keedukreem. Minule meeldib, kui neile kahele on lisaks veel üks hapukas moos, aga nagu öeldakse- maitse asi!


Mida ja kui palju?

Taigen: 
- 250 g nisujahu
- 150 g võid
- 1 dl külma vett
- paar tilgakest äädikat
- 0,5 tl soola
- 0,5 muna
 
Täidis:
- 0,75 l piima
- 2 dl suhkrut
- 3 muna + 0,5 muna
- 0,75 dl jahu
- 1 tl vanillsuhkrut
- 1 sl võid
- hapukat moosi (nt kirsi, pohla vms)

Kuidas toimetada?

Haki külm või jahuga korralikult läbi (tee seda näiteks lõikelaual). Seejärel juba kausis jätkates lisa sool,  veega segatud äädikas, 0,5 muna (lahtiklopitult). Sõtku mass ühtlaseks taignaks, tee pallike ja pane paariks tunniks külma puhkama.

Vahepeal võid valmistada keedukreemi. Selleks kuumuta potis piim suhkruga keemiseni ning jahuta maha.
Hõõru kausis munad ja jahu omavahel hoolikalt läbi, et ei jääks tükke. Lisa jahu-munasegu jahtunud piimale ning nõrgal kuumusel pidevalt segades lase segul pakseneda (jah, see võtabki päris kaua aega!). Lisa või, vanillsuhkur ning sega veel. Kui segu on vedelama hapukoore konsistentsiga, tõsta pott tulelt ja lase jahtuda.

Nüüd kui taignapallike on istunud külmikus jahedas oma aja ära, jätka taignalehtede küpsetamise protsessiga.

Kõigepealt kuumuta ahi 200 kraadini. Siis jaga taigen neljaks. Et taigen tuleb väga õhukeseks rullida ja pärast selle taignalehe tõstmine oleks väga tülikas tegevus, rullisin mina taigna otse küpsetuspaberile. Ehk siis- rulli iga väike jupike hoolega õhukeseks ja  võta šablooniks näiteks 26 cm-se läbimõõduga  lahtikäiva koogivormi põhi- selle järgi lõika noaga ümmargune taignaleht ja eemalda ülejäänud taignaribad (need jäta alles- neist küpsetad pärast koogile puruosa).

Küpseta taignalehte ahjus kuni see kuldseks muutub (võtab aega ca 5-7 minutit). Ja nii toimeta, kuni kõik neli koogiplaati on valmis. Siis küpseta šablooniga lõikamisest üle jäänud taignaribad ahjus veidi krõbedamaks ja pudista need hiljem koogile purukatteks.

Nüüd parim osa- koogi kokkuladumine. Lao taignaplaadid vaheldumisi moosi ja keedukreemiga kiht-kihiti, pealmisele taignaplaadile samuti keedukreem ja pudista peale purukate.

Pane kook külmikusse tahkuma, soovitatavalt üle öö-siis imbub kreem ja moos kenasti ning tulemus on mahlane ja maitsev!

Amps!

Kodused lihapirukad

Õues valitsev ilm ei vasta absoluutselt õigele jõuluajale- pladinal vihma ja 5 kraadi sooja. Lund ei kusagil. Ega siis muud teha olegi, kui toas kükitada ja loota, et varsti võtab ilmataat mõistuse pähe.
Nii hea, et mu kallis elukaaslane mul tuppa niisama igavlema jääda ei lase- kui mees nõuab lihapirukaid, siis neid ta peab ka saama!
Taignaretsept pärineb minu vaieldamatult lemmiku toidublogija Ragne Värgi kirjutistest.




Mida ja kui palju?

Taigen:
- 2,5 dl piima
- 25 g pärmi
- 300g jahu
- 3 tl suhkrut (presspärmi vedeldamiseks) + 2tl suhkrut
- näpuotsatäis soola
- 2 spl õli

Täidis:
- 300 g hakkliha
- 1 keskmine sibul
- soola, pipart
- 2 keedetud muna

Kuidas toimetada?

Olgu öeldud, et parim taigen tuleb toasoojadest toorainetest.
Pudenda pärm, raputa peale 3 tl suhkrut, lase reageerida ja vedelduda. Lisa vedel pärm käesoojale piimale. Seejärel lisa sool, suhkur ja jahu. Seejärel lisa toasoe õli ja sõtku mass taignaks. Lase taignal soojas kohas räti all kerkida vähemalt tunnikese jagu.

Ära unusta, et taigna sõtkumiseks tuleb võtta aega ja sõtkuda tuleb hoole ja armastusega, siis tuleb ka parim sai!

Võid vahepeal valmistada täidise. Prae pannil hakitud sibul klaasjaks, lisa juurde hakkliha. Prae kuni valmimiseni ja maitsesta soola-pipraga.
Lisa hakklihamassile kahvliga purustatud keedumunad.

Kui taigen kerkinud ja täidis valmis, tee endale meelepärase kuju ja suurusega pirukakesed. Kauni läike ja kuldse jume jaoks pintselda pirukad enne ahju panekut muna-õliseguga üle.

Küpseta 175-kraadises ahjus ca 25 minutit ja naudi!

Amps!

neljapäev, 26. september 2013

Suvikõrvitsapasta

Wait, what?
Jah, Sa lugesid õigesti: s-u-v-i-k-õ-r-v-i-t-s-a-pasta. Oota, loe edasi- asi ei ole nii veider kui paistab. Olles üsna suur suvikõrvitsa ehk kabatšoki fänn, olen teda küll paneerinud, grillinud, aurutanud ja niisama krõmpsutanud, kuid enda üllatuseks leidsin Ragne Värgi toidublogist hoopiski ühe suurepärase pastaidee (tema retsepti sai enda külmkapis leiduvate lähteaeinete järgi vastavalt muudetud). Igatahes tegu ühe mõnusa mahlase maitseelamusega.
Antud kogusest jagub neljaks portsuks.


Mida ja kui palju?

- 300 g pastat (sobivaimad on penned)
- 400 g suvikõrvitsat
- 150 g suitsupeekonit (et mehed ka ikka antud rooga proovida julgeks)
- 100 g merevaiku
- soola-pipart
- peotäis ürte (tüümian, basiilik jms)

Kuidas toimetada?

Keeda pasta, nõruta.
Vajadusel eemalda suvikõrvitsa(te)l südamik, kuid vaid siis kui tegu juba lödima sisu ja suurte seemnetega. Riivi kõrvits jämeda riiviga.
Tükelda peekon suupärasteks ribadeks ja prae pannil mõni hetk. Lisa pannile peekoni sekka ka riivitud suvikõrvits. Prae keskmisel kuumusel kuni suvikõrvits on pehmenenud (võtab aega kuni 3-4 minutit).
Lisa pannil olevale segule hakitud ürdid, prae veel veidi.
Seejärel vähenda kuumust, kalla pannile juurde ka pasta ning noaotsatäite kaupa ka sulajuust. Sega ühtlaseks ja voila!

Amps!